Efter en lång paus är jag nu tillbaks med ännu en multi-mega-recension!
Den här gången är temat "
Filmer som hypats upp på internet under det senaste året och som nu äntligen börjar finnas att få tag på". Det är något av en otymplig titel kan jag tillstå, men eftersom dessa filmer har fått ofantligt mycket hype och jag fick chansen att se dem rätt kort inpå varandra så tänkte jag att det kan bli ett rätt rimligt inlägg på filmbloggen efter pausen.
The Cabin in the Woods (
trailer)
OBS! Se bara första hälften av trailern! Sen börjar det bli farligt nära spoilers!
Internet har bubblat rätt friskt om Cabin in the Woods under det senaste halvåret. Jag hade läst en bunt recensioner som lyfte den till skyarna som en film som samtidigt hyllar och sätter punkt för en hel gren av skräckfilmsgenren när jag till slut fick möjlighet att se den på bio. Som du säkert förstår var mina förväntningar riktigt höga och jag kan med nöje rapportera att hypen kring Cabin in the Woods är berättigad. Åtminstone till större delen.
Jehovas odöda hyper-vittnen
De allra flesta har säkert sett filmer som följer ungefär samma formel som Cabin in the Woods spelar på. En bunt ungdomar beger sig ut till en stuga ute i skogen för att dricka öl, ha sex och allmänt leva rövare. Men snart blir det klart att allt inte riktigt står rätt till ute i stugan och det dröjer inte länge innan vad som skulle bli en fridsam semester förvandlas till en mardröm. Det låter som hämtat från baksidan av vilken billig direkt-till-dvd-release som helst.
Men lita på mig när jag säger att berättelsen som jag just beskrev är bara
ett av filmens lager.
Cabin in the Woods är på samma gång en typisk film om ungdomar som råkar ut för hemskheter och en film
om filmer om ungdomar som råkar ut för hemskheter. Den tar hela konceptet, ställer det på huvudet, häller tjära och fjädrar på det och tungkysser det till slut. Det är en fantastisk upplevelse på alla sätt och vis. Det är en film som skulle stå hyfsat väl på egna ben även om den bara var den slasherfilm som den på samma gång hånar och hyllar, men nöjer sig inte där utan vänder och vrider på publikens förväntningar hela vägen tills eftertexterna börjar rulla.
Fler filmer borde ta sig så mycket friheter som Cabin in the Woods.
Se den NU!
Betyg: 9/10
Prometheus (
trailer)
Alla som inte bott under en sten det senaste året bör nog ha hört talas om Prometheus. Till en början var den tillgängliga informationen om filmens handling väldigt begränsad. Vad som var klart var att Ridley Scott skulle göra sin första sci-fi-film på 30 år.
För att sätta det hela i perspektiv. Ridley Scott revolutionerade både skräck- och science-fictiongenren med den första Alienfilmen. En film som lämnat en stämpel på populärkulturen som varat i över 30 år och verkar komma att bli kvar ett bra tag ännu. Hans nästa utflykt i genren gav oss Blade Runner. Ännu en modern klassiker och enligt många (inklusive mig) en av de absolut bästa filmer som gjorts.
Efter ett tag började dock dyka upp information som antydde att Prometheus skulle vara en prequel till Alienfilmerna och detta släppte förstås lös en hype-tsunami som varade nästan hela vägen fram till filmens release.
Inte konstigt med andra ord att förväntningarna inför Scotts återkomst till sci-fi har hypats upp som en av filmårets största händelser.
Så hur håller den då under pressen? Är den värd all hype?
Mja, svårt att säga faktiskt.
En grupp vetenskapsmän hittar grottmålningar runt om på Jorden som tycks antyda att en utomjordisk civilisation har besökt oss för en herrans massa år sedan och kanke till och med varit ansvariga för hela mänsklighetens tillkomst. Man skrapar ihop ett gäng glada (och inte så glada) prickar och ger sig ut i rymden för att hitta besökarnas hemplanet.
Men precis som vi väntar oss är allt inte som de väntar sig, och saker blir fort rätt obehagliga. Därefter blir de ordentligt obehagliga. Och bitvis obegripliga.
"Vi ä vetenskapsmänn, herp derp"
Jag har svårt att bestämma mig för vad jag egentligen tycker om den här filmen. Jag är övertygad om att den kommer att kommas ihåg som en stor flopp av de flesta, men jag är inte helt övertygad om att den förtjänar den mängd skit den fått kastad i ansiktet på sig.
Jag kan börja med att säga att det är en fantastiskt vacker film. Planeten, skepp som flyter runt i rymden, utomjordiska interiörer, allt ser väldigt bra ut och dessa saker hjälper till att skapa en väldigt tät stämning. Utforskande i främmande korridorer ger en härlig känsla som från första delen av den första Alienfilmen, och vore det inte väldigt konstigt om det
inte gjorde det? Delar av filmen utspelar sig i miljöer som är avsiktligt identiska med den mörka början av Alien 1.
För mig (och många andra) är det karaktärernas märkliga beteenden och motiveringar som gör Prometheus knepig att ta på allvar hela vägen igenom. De beter sig sällan konsekvent och ofta rent ut sagt korkat. Varför skulle en utbildad biolog på en expedition till en främmande planet plötsligt bestämma sig för att försöka klappa den hotfulla ormliknande varelsen han just hittat? Varför skulle egentligen antropologen (?) vars dröm tycks vara att hitta en främmande civilisation, bli deprimerad och börja dricka när han hittar obestridliga bevis på en främmande civilisation? Hittade han inte tillräckligt mycket av den? Varför tycks alla tycka att Charlize Therons karaktär är så fruktansvärt elak och hjärtlös när hon egentligen tycks vara expeditionens enda vettiga människa? Det finns massor av frågor av det här slaget (många av vilka ställs i
det här fantastiska klippet), och du kanske tycker att sådana detaljer inte är någon dealbreaker, men resultatet av alla dessa små detaljer blir att filmen inte riktigt känns lika fokuserad och intelligent som den utger sig för att vara.
En av filmens större höjdpunkter är dock Michael Fassbender. Han spelar en android vid namn David och han tycks leva och verka i sin egen, personliga, mycket
bättre film. Man vet aldrig riktigt om han är god eller ond och vad som kanske gör honom så intressant är dels att man i slutet fortfarande inte riktigt vet, men kanske främst att han själv inte riktigt tycks veta. Jag ska försöka att hålla mig ifrån alla typer av spoilers, men för mig var han och hans små upptåg några av de intressantaste sakerna i Prometheus.
Fassbender på nya äventyr
Du kanske redan har läst att många säger att Prometheus bara är en 2 timmar lång prolog inför någon framtida uppföljare, men tro inte på de säger. Jag tyckte att den gav ett rätt rimligt avslut på historien om än slutet kommer några minuter för sent.
Det finns mycket att säga om hur Prometheus behandlar de större tematiska frågorna som den utger sig för att behandla, men jag ska motstå frestelsen och istället säga att sammanfattningsvis är den en helt okej science fiction-rulle av den äldre skolan men med en ny förpackning, och om du kan komma över missarna så finns det scener där den verkligen skiner.
Det är ungefär som att titta på en väldigt skicklig och attraktiv jonglör som nån gång då och då tappar ett par av bollarna och som hela tiden vänder och vrider på sig så att man inte ska kunna se urinfläckarna på byxorna.
Betyg: 6,5/10
The Raid: Redemption (
trailer)
Den tredje och sista internethypade filmen jag tänkte gå igenom går under namnet The Raid. Av någon anledning har man i marknadsföringen i västvärlden lagt till ordet "redemption" på slutet också.
The Raid: Redemption är en indonesisk actionfilm med kraftig betoning på action.
Ni vet hur filmer ibland slutar med att hjältarna i den tredje akten samlar sina krafter för att storma den elaka skurkens fort/villa/knarkarkvart för att utkräva hämnd eller rädda sin käresta eller sin son eller sin bror? The Raid gör oss tjänsten att skippa de första två akterna och hoppar direkt in i följande scenario: En SWAT-buss full av stenhårda poliser är på väg till en lägenhetsbyggnad där en gängboss har sitt tillhåll. Byggnaden är proppfull av knarkande skurkar som är beväpnade till tänderna och dessutom väldigt väl förberedda på precis den sortens attack som poliserna är på väg att genomföra. Bland poliserna finns rookien Rama som råkar vara väldigt väl bevandrad i närkampens underbara konst. En färdighet som kommer att komma väldigt väl till pass under de närmsta timmarna när allt börjar gå fel och dödandet börjar.
Visst är det kul...fram tills nån gör illa sig
Jag hade hört att The Raid skulle vara en av de största händelserna i kampsportfilm på många år, så sent en söndagkväll satte jag mig mol allén med en skål popcorn och rätt höga förväntningar. Vad jag serverades under de kommande 100 minuterna var en närmast psykotisk parad av actionscener med lika mycket jävlar anamma som de brutalaste bitarna av
Oldboy. Jag antar att den skulle avnjutas bäst i sällskap med en grupp kompisar som alla gillar kampsportfilmer och kanske med en öl i näven, men jag satt som sagt alldeles själv och tjoade och skrattade rätt friskt ändå. Förhoppningsvis säger det något om The Raid.
Att se riktigt välkoreograferad kampsportfilm går att likna vid att titta på ett välutfört dansnummer. Skillnaden är att ett bra dansnummer försöker skapa ett flyt av rörelse som är estetiskt tilltalande, och få något som är svårt att utföra och antagligen gör rätt ordentligt ont att se lätt ut. Kampsportfilmer satsar även de på flyt i rörelserna, men koncentrerar sig istället på en betydligt mer visceral upplevelse och får, när den är som bäst, publiken att känna varje knytnäve som om det var deras eget kött som mörades och deras egna ben som krossades.
Det som är svårt eller gör ont att göra ska gärna se ut som att det är ännu svårare och gör ännu ondare.
Det är på den här punkten som The Raid lyckas ovanligt väl. Vi pratar inte om den poesi av rörelse som uppvisas i filmer som till exempel
Crouching Tiger och
Hero, utan om en betydligt skitigare gren av action som kastar in en naken i svetten och blodet.
The Raid är som snyggast när den är som fulast. Välkoreograferade slag-spark-kombinationer kan vara väldigt roliga att titta på förstås, men The Raid är som bäst när karaktärerna själva bara just så pass hinner med att förstå vad de själva gör. När de ramlar runt i ett rum för att komma bort från eller komma närmare varandra. När allt de kan komma på att göra bara är att tjurrusa in med huvudet först och hoppas på det bästa. När de slår sig, när de skriker, när de faller, när de kastas mot väggar och över bord till synes utan minsta tanke på att det ska se bra ut. Just då ser det
riktigt jävla bra ut.
Jag tycker hemskt synd om den uppsjö av stuntmän som antagligen ådrog sig rätt otäcka kroppsskador under inspelningen av filmen. Jag kan helt enkelt inte föreställa mig att någon människa skulle kunna gå helskinnad från de saker de gör mot varandra.
Det är rätt så svårt att göra upplevelsen rättvisa i en recension så jag rekommenderar att du tittar på
trailern igen för att få en känsla för ungefär hur det hela spelas ut och förhoppningsvis kommer du att kunna avgöra utifrån den om The Raid är något för dig. Jag kan bara berätta att allt den ser ut att göra i trailern gör den
bättre när man ser hela filmen.
Man kan bara reta Fredrik en stund. Sen blir han arg. Ger snyting.
Jag har pratat en hel del om just actionscenerna, men det skulle inte vara helt rättvist att påstå att den bara är en bunt snygga actionscener staplade på varandra. Inte
helt rättvist.
Det finns en faktiskt historia där också och skymtar av ett par sub-plots, och visst görs de väl. Det är inget fel på skådespelet eller berättelsen i sig, men om man ska vara helt ärlig så kommer det garanterat inte att vara de bitarna du kommer ihåg från The Raid.
Avslutningsvis kan jag säga att jag har sett en rätt försvarlig mängd kampsportfilmer i mina dagar, men jag kan inte komma ihåg att jag någonsin sett en film som är så brutalt rå och kompromisslös som The Raid: Redemption. Om det låter det minsta frestande så se den.
Betyg: 8,5/10
Det får räcka för den här gången!
Har ett par recensioner till som ligger och kokar, och förhoppningsvis kommer de upp inom kort!
Adam out!